ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΗ ΒΟΣΝΙΑ-ΕΡΖΕΓΟΒΙΝΗ

Η Βοσνία Ερζεγοβίνη αποτελείται ουσιαστικά από δύο ημι-κρατικές οντότητες, τη Σερβική Δημοκρατία (Republika Srbska, πρωτεύσουσα Μπάνια Λούκα) και την Κροατομουσουλμανική Ομοσπονδία (Croat-muslim Federation, πρωτεύσουσα Σεράγιεβο).
Σε ενοποιημένο επίπεδο η χώρα παρουσιάζει κατά κεφαλήν εισόδημα της τάξης των 9.900 δολαρίων, κυρίως λόγω της ύπαρξης εξαιρετικά υψηλού ποσοστού ανεργίας (43,9%), αν και η μαύρη οικονομία αποτελεί εξαιρετικά μεγάλο ποσοστό της συνολικής οικονομικής δραστηριότητας.
Τα οικονομικά στοιχεία και η γενικότερη ανάπτυξη είναι ευνοϊκότερα για το σερβοβοσνιακό τομέα της χώρας, από ότι στο κροατομουσουλμανικό.
Από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματά της, είναι το πλεόνασμα ενέργειας που παρουσιάζει, κυρίως λόγω του γεγονότος ότι όλη η χώρα διασχίζεται από μεγάλους παραπόταμους του Σάβα αλλά και από τον ίδιο το Σάβα, στους οποίους υφίστανται πολλά υδροηλεκτρικά φράγματα. Η πλεονασματική ενέργεια εξάγεται, βελτιώνοντας το ελλειμματικό εμπορικό ισοζύγιο της χώρας.
Το τραπεζικό σύστημα της χώρας ελέγχεται από ξένες τράπεζες και είναι επαρκώς οργανωμένο. Δυστυχώς δεν δραστηριοποιείται τράπεζα ελληνικών συμφερόντων στη χώρα.
Στα σημαντικότερα πλεονεκτήματά της Βοσνίας, καταγράφεται το γεγονός ότι δεν υφίσταται νομισματικός κίνδυνος, μιας και το τοπικό νόμισμα (ΚΜ) είναι συνδεδεμένο με το ευρώ σε αναλογία 1:1,96 (το ΚΜ προέρχεται από το Convertible Mark, υπονοώντας την ισοτιμία του με το παλιό γερμανικό μάρκο, όπως και στην περίπτωση του βουλγάρικου λέβα).
Αποτέλεσμα του παραπάνω γεγονότος, είναι ότι το μέσο επιτόκιο δανεισμού στις τοπικές εμπορικές τράπεζες διαμορφώνεται στο 6,64%.
Η φορολογία των επιχειρηματικών κερδών ανέρχεται στο 10%, από τις χαμηλότερες στο χώρο της Βαλκανικής, η μέγιστη κλίμακα της φορολογίας εισοδήματος στο 15% και αντίστοιχα η μέγιστη κλίμακα του Φ.Π.Α. στο 17%.

ΒΟΖΝΙΑ-ΕΡΖΕΓΟΒΙΝΗ

2014

Α.Ε.Π. σε όρους αγοραστικής αξίας (δισ. $)

$38,29

Α.Ε.Π. σε επίσημους όρους (δισ. $)

$18,17

Διαφοροποίηση Α.Ε.Π. το 2014

1,10%

Κατά κεφαλήν Α.Ε.Π. σε όρους αγοραστικής αξίας

$9,900

Επενδύσεις σε πάγια ως ποσοστό του Α.Ε.Π.

18,30%

Ποσοστό Πληθωρισμού

-0,90%

Συνολικός δανεισμός των οικονομικών μονάδων (δισ. $)

$11,75

Εξαγωγές (δισ. $)

$4,49

Εισαγωγές (δισ. $)

$9,982

Εργατικό δυναμικό   (δισ.)

1,47 bil.

Ποσοστό ανεργίας

43,90%

Ποσοστό πληθυσμού κάτω από το όριο της φτώχιας

17,20%

Παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας (δισ.)

16,3 kWh

Κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας (δισ.)

12,56 kWh

Έσοδα κρατικού προϋπολογισμού (δισ. $)

$8,774

Δαπάνες κρατικού προϋπολογισμού (δισ. $)

$9,349

Έλλειμα προϋπολογισμού ως ποσοστό του Α.Ε.Π.

-3,20%

Έσοδα από φόρους ως ποσοστό του Α.Ε.Π.

48,30%

Δημόσιο χρέος ως ποσοστό του Α.Ε.Π.

44,80%

Εξωτερικό χρέος (δισ. $)

$11,2

Επιτόκιο δανεισμού εμπορικών τραπεζών

6,64%

Φόρος εταιρικών κερδών

10%

Μέγιστη κλίμακα φόρου εισοδήματος

10%

Μέγιστη κλίμακα Φ.Π.Α.

17%

Ασφαλιστικές εισφορές για εργαζόμενους

33%

Ασφαλιστικές εισφορές για εργοδότες

10,50%

Οι ελληνικές επενδύσεις θεωρούνται εξαιρετικά ευπρόσδεκτες στο σερβοβοσνιακό τμήμα της χώρας και συνήθως αντιμετωπίζονται με σκεπτικισμό στο αντίστοιχο κροατομουσουλμανικό κομμάτι.
Τομείς οι οποίοι θεωρούνται ως ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για επενδύσεις, είναι η βιομηχανία της ξυλείας, η ενέργεια και το εμπόριο.

 

Γνωρίζετε ότι...

  • Στα επαγγελματικά γεύματα και δείπνα στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, όταν έρθει η στιγμή να τσουγγρίσουν τα ποτήρια, οι συμμετέχοντες πρέπει να κοιτιούνται στα μάτια. Σε κάποιες μάλιστα, το να μην κοιτάξεις την ώρα του τσουγγρίσματος τον συνδαιτημόνα σου κατάματα, θεωρείται προσβολή.

oxi day foundation

banner-300x250 sbNavi iOS

Newsletter Subscribe

Name:
Email:

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 14 επισκέπτες και κανένα μέλος