Πρωτιά για την CAMEX στην κατάταξη συμβούλων εισαγωγής στο ΧΑΚ

xak

Η Capital Markets Experts (Camex)  καταλαμβάνει πλέον την 1η θέση στην κατάταξη συμβούλων εισαγωγής, σε ενεργό πλήθος εισηγμένων εταιριών στη ΝΕΑ (Νέο-αναπτυσσόμενων Εταιριών Αγορά) του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου, τη 2η θέση σε ενεργό πλήθος μετοχών και ομολόγων που διαπραγματεύονται στην αγορά και τη 2η θέση στην κατάταξη συμβούλων εισαγωγής, σε ύψος ονομαστικής κεφαλαιοποίησης των μετοχών, κατέχοντας το 11% της συνολικής αγοράς.

Μετά και από την τελευταία εισαγωγή των μετοχών της εταιρίας Δ. & Σ. Αναστόπουλος Α.Ε., η ελληνικη εταιρεία χρηματοοικονομικών συμβούλων μετράει πέντε εισαγωγές εταιριών, ενώ εκκρεμεί άλλη μία (έκτη), για την οποία έχει ήδη κατατεθεί ο φάκελος εισαγωγής. Στο πλαίσιο της ΝΕΑ έχουν αδειοδοτηθεί συνολικά 47 σύμβουλοι εισαγωγής, ενώ διαπραγματεύονται 56 τίτλοι 52 εταιριών, με συνολική ονομαστική κεφαλαιοποίηση 592 εκατ. ευρώ.

ternaΑπό τους 47 συμβούλους, οι 45 είναι κυπριακά νομικά πρόσωπα, 1 αγγλικό και 1 ελληνικό (η Capital Markets Experts), όμως από το σύνολό τους, οι 18 μόνο έχουν πραγματοποιήσει κάποια εισαγωγή τίτλου.

Η Capital Markets Experts είναι μια ελληνική εταιρεία χρηματοοικονομικών συμβούλων, που μετρά μόλις 4 χρόνια ζωής. Ιδρύθηκε στη Θεσσαλονίκη με επικεφαλής τον εντεταλμένο σύμβουλο Βασίλης Μάργαρη, ο οποίος, μεταξύ άλλων, είχε διατελέσει επί 10 χρόνια Γενικός Διευθυντής του Χρηματιστηριακού Κέντρου Θεσσαλονίκης.

Πέραν των γραφείων που διατηρεί σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, η CAMEX διαθέτει συνδεδεμένους οργανισμούς στη Σόφια, το Μπαχρέιν, το Αμπού Ντάμπι, τη Βαρσοβία, το Βουκουρέστι και τις Βρυξέλλες. Η εταιρεία χρηματοοικονομικών συμβούλων και συμβούλων στρατηγικής είναι σήμερα πιστοποιημένη από τέσσερα χρηματιστήρια της Ε.Ε. και πιο συγκεκριμένα, της ρουμανικής AeRO market, της ΕΝ.Α. του Χ.Α., της Ν.Ε.Α. του Χρηματιστηρίου της Κύπρου και του Χρηματιστηρίου Εμπορευμάτων της Μπρατισλάβα.

Ελληνικό know-how για το χρηματιστήριο του Ιράν

Η έξοδος του Ιράν από την διεθνή απομόνωση και η άρση των πολυετών διεθνών κυρώσεων που είχαν επιβληθεί δεν άνοιξε διάπλατα σε χώρες και επιχειρηματικούς κολοσσούς το δρόμο για την αναζήτηση συνεργασιών και ευκαιριών στους τομείς της ενέργειας, της αυτοκινητοβιομηχανίας, των υποδομών-κατασκευών, των αερομεταφορών, της φαρμακοβιομηχανίας ή των πρώτων υλών, μεταξύ άλλων, αλλά και των... χρηματιστηρίων.

Στο πρόσφατο ταξίδι του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Τεχεράνη ο οποίος συνοδευόταν από ευρύ κυβερνητικό κλιμάκιο αλλά και από εκπροσώπους επιχειρήσεων, δημιουργήθηκαν προϋποθέσεις δραστηριοποίησης στη χώρα ελληνικών εταιρειών. Πέραν των ευκαιριών που αναζητούν μεγάλοι εγχώριοι όμιλοι, για τους οποίους έγραψε το Capital.gr , μια ελληνική εταιρεία χρηματοοικονομικών συμβούλων, η Capital Markets Experts (CAMEX), που μετρά μόλις 4 χρόνια ζωής, έχει ήδη καταφέρει να ανοίξει δίαυλο επικοινωνίας με την Ιρανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς με στόχο να παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες για τον εκσυχρονισμό του πλαισίου λειτουργίας της ιρανικής εποπτικής αρχής.

Στο πλαίσιο της σχετικής διαδικασίας, η CAMEX με έδρα στη Θεσσαλονίκη διεκδικεί το συγκεκριμένο project, το οποίο βρίσκεται ήδη στο στάδιο της αξιολόγησης. Ήδη από το 2015 τα στελέχη της εταιρείας με επικεφαλής τον εντεταλμένο σύμβουλο Βασίλης Μάργαρης, ο οποίος μεταξύ άλλων είχε διατελέσει επί 10 χρόνια Γενικός Διευθυντής του Χρηματιστηριακού Κέντρου Θεσσαλονίκης, καλλιέργησαν το έδαφος προκειμένου η CAMEX να συμπεριλαμβάνεται στους υποψηφίους για την ανάληψη έργων για λογαριασμό της ιρανικής κεφαλαιαγοράς.

Η παρουσία της εταιρείας σε νέες, υποσχόμενες αγορές ξεκίνησε σχεδόν από την αρχή της δραστηριότητάς της. Πέραν των γραφείων που διατηρεί σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, η CAMEX διαθέτει συνδεδεμένους οργανισμούς στη Σόφια, το Μπαχρέιν, το Αμπού Ντάμπι, τη Βαρσοβία, το Βουκουρέστι και τις Βρυξέλλες. Η εταιρεία χρηματοοικονομικών συμβούλων και συμβούλων στρατηγικής είναι σήμερα πιστοποιημένη από τέσσερα χρηματιστήρια της Ε.Ε. και πιο συγκεκριμένα, της ρουμανικής AeRO market, της ΕΝ.Α. του Χ.Α., της Ν.Ε.Α. του Χρηματιστηρίου της Κύπρου και του Χρηματιστηρίου Εμπορευμάτων της Μπρατισλάβα.

Να σημειωθεί, τέλος, πως το ιρανικό Χρηματιστήριο είναι σήμερα είναι το πέμπτο σε μέγεθος στη Μέση Ανατολή, και βρίσκονται σε λειτουργία τέσσερις αγορές, για τις επιχειρήσεις μεγάλης κεφαλαιοποίησης, για τα Mid-caps και start ups, μια αγορά για την ηλεκτρική ενέργεια, ενώ λειτουργεί και χρηματιστήριο εμπορευμάτων.

CAMEX Προτάσεις για έργα και επενδύσεις στο Ιρανικό Χρηματιστήριο

Η ελληνική εταιρεία συμβούλων βρίσκεται ήδη στο Ιράν. Οι πυλώνες ανάπτυξης στην ιρανική αγορά αξιών αλλά και η στήριξη Ελλήνων που θέλουν συνεργασίες

Μία από τις επόμενες αγορές στόχους για την εταιρεία συμβούλων σε χρηματο-οικονομικές, επενδυτικές και επιχειρηματικές υπηρεσίες, την Capital Markets Experts(CAMEX) είναι το Ιράν.

Μάλιστα η ελληνική CAMEX, που από το 2014 έχει προσεγγίσει συστηματικά την ιρανική αγορά προβλέποντας την άρση του δυτικού εμπάργκο, έχει καταστρώσει ένα σχέδιο με τρεις πυλώνες, όπως είπε στη Voria.gr ο κ. Βασίλειος Μάργαρης, εντεταλμένος σύμβουλος και μέλος δσ της εταιρείας.

Πιο συγκεκριμένα, η CAMEΧ ήταν η μόνη εταιρεία του κλάδου της, από όλο τον κόσμο, που πέρυσι κατέθεσε πρόταση για ένα μεγάλο έργο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς του Ιράν, ενώ φέτος υπέβαλε και νέα προσφορά για ένα πακέτο έργων(συνολικά και τα δύο είναι ύψους 1,5 εκατ. ευρώ) και αναμένει την έκβαση της αξιολόγησης. Τα έργα αυτά ουσιαστικά αφορούν τη δημιουργία νέων δομών και τον εκσυγχρονισμό της ιρανικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, η οποία πέραν της εποπτείας των τεσσάρων χρηματιστηρίων - αγορών, έχει και την εποπτεία για την εφαρμογή της σαρίας στο σύνολο της οικονομίας.

Προσέγγιση της αγοράς από την CAMEX σήμαινε και συνεπαγόταν συμμετοχή σε ειδικά σεμινάρια αλλά και στην ειδική έκθεση FINEX, προκειμένου να διερευνηθεί ένα επιχειρηματικό περιβάλλον που κυριαρχείται από κρατικά ελεγχόμενες οντότητες και στηρίζεται σε ένα αυστηρό σύστημα κανόνων.

Ο δεύτερος πυλώνας του σχεδίου της CAMEX για το Ιράν αφορά στη δημιουργία ενός επενδυτικού πακέτου για ιδιώτες επενδυτές, το οποίο θα τους δίνει τη δυνατότητα να τοποθετηθούν στις προοπτικές της ιρανικής οικονομίας χωρίς να χρειαστεί να ανοίξουν κωδικούς και να μεταφέρουν χρήματα στην εν λόγω χώρα. Αυτό το επενδυτικό προϊόν θα δημιουργηθεί σε συνεργασία με μεγάλες επενδυτικές τράπεζες και funds.

O τρίτος πυλώνας δραστηριοτήτων αφορά στην διενέργεια ερευνών αγοράς, για συγκεκριμένα προϊόντα αλλά και για την εξεύρεση συνεργατών με στόχο τη σύσταση εταιρειών joint venture. Oι ελληνικές εταιρείες που έχουν εκδηλώσει τέτοιο ενδιαφέρον ανήκουν στους κλάδους της πληροφορικής, των τροφίμων και των καταναλωτικών ειδών και είναι επιχειρήσεις του κέντρου και όχι της περιφέρειας.

Να σημειωθεί ότι στο Ιράν υπάρχουν τέσσερα χρηματιστήρια: Ένα με επιχειρήσεις μεγάλης κεφαλαιοποίησης και ένα ακόμη για μικρομεσαίες και start ups. Επίσης υπάρχει χρηματιστήριο εμπορευμάτων όπως και μία ακόμη αγορά για την ηλεκτρική ενέργεια.
Η συμμετοχή ξένων επενδυτών στις αγορές μετοχών υπολογίζεται ότι είναι εξαιρετικά μικρή, ίσως στο 1%.

Μετεκλογική Τουρκία: Em Saltanat, Em Teknolojik

Και Σουλτανάτο (με την έννοια της παραδοσιακής δύναμης) και τεχνολογικά προηγμένη; Το παραπάνω ερώτημα απαντήθηκε μεγαλόφωνα νομίζω, στις τελευταίες εκλογές : Dip Saltanat..

Ο Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, προσπάθησε να μετατρέψει τα τελευταία δέκα χρόνια τη χώρα του –μεταξύ των άλλων- σε μια χώρα με ανεπτυγμένη την υψηλή τεχνολογία και την καινοτομία.

Οι τουρκικές βιομηχανίες, με την συνδρομή των κρατικών ερευνητικών ινστιτούτων αλλά και των πανεπιστημίων, παρουσίασαν μέσα σε μια δεκαετία μια σειρά προϊόντων τα οποία δεν παραγόντουσαν στο παρελθόν. Άρματα μάχης, stealth κορβέτες, μη επανδρωμένα αεροσκάφη, ελικοφόρα εκπαιδευτικά, σχεδόν κάθε είδους πυραύλους, αυτοκινούμενα πυροβόλα και πάει λέγοντας.

Βέβαια, η καρδιά (μηχανές και ηλεκτρονικά) των συστημάτων παραμένει είτε γερμανική, είτε ισραηλίτικη, είτε αμερικάνικη, είτε κορεάτικη, ακόμη και κινέζικη, αλλά αυτό δεν αποτρέπει τη φαντασία του kardas Tayip να ονειρεύεται στους εορτασμούς των 100 χρόνων από την ανακήρυξη της Τουρκικής Δημοκρατίας το 2023, τον ίδιο επικεφαλή του κράτους και στους αιθέρες να πετούν τα νέα made in Turkey μαχητικά stealth αεροσκάφη.

Ήδη οι σχετικές συμβάσεις με τους Σουηδούς που θα βοηθήσουν στο σχεδιασμό έχουν υπογραφεί, ενώ στα σκαριά βρίσκεται και η υπογραφή στρατηγικής συνεργασίας στον τομέα των πάσης φύσεως κινητήρων με την ιαπωνική Mitsubishi.

Βέβαια, η συγκεκριμένη εικόνα περιγράφει και το τι αντιλαμβάνονται οι τούρκοι ως teknolojik. Μάλιστα, μια από τις χειρότερες στιγμές τους, ήταν όταν πριν από δύο χρόνια, είχε αποκαλυφθεί στον τοπικό τύπο, ότι μέρη των νέων F16 που παραλάμβαναν, είχε κατασκευαστεί στην Ελλάδα από την ΕΑΒ.

Είχαν μεγάλο γέλιο οι αντιδράσεις των επισήμων. Σα να τους είχαν πει, ότι η μάνα τους ξενοκοιμάται. Βέβαια, προκειμένου να αποκατασταθεί η πληγωμένη τουρκική περηφάνια, λίγο μετά, είχαν εμφανιστεί «ανεξάρτητα» ρεπορτάζ, όπου ενημέρωναν το κοινό, ότι οι γυναίκες στην Ελλάδα έχουν στραφεί στην πορνεία προκειμένου να επιβιώσουν από την κρίση. Μεγάλη χαρά..bereket..

Όταν ο ρεφορμιστής ηγέτης της Κίνας, Τενγκ Ξιάο Πίνγκ είχε κατηγορηθεί από στελέχη του ΚΚΚ για το άνοιγμα της κινέζικης οικονομίας στον καπιταλισμό το 1980, ο ίδιος είχε απαντήσει ότι «το παράθυρο έπρεπε να ανοίξει για να αναπνεύσουμε. Αν μέσα μπήκανε μύγες και κουνούπια, απλά θα πρέπει να τα σκοτώσουμε».

Στο τεχνολογικό του όραμα ο kardas Tayip, δεν έλαβε υπόψιν προφανώς, τις μύγες και τα κουνούπια που μπορεί να ενοχλήσουν, στη φόρμα του internet, του twitter και του you tube. Το σίγουρο είναι όμως, ότι είχε σχέδιο να τα σκοτώσει και το ακόμη συγκλονιστικότερο, ότι αυτό είχε και απήχηση στον κόσμο.

Έβλεπα στο Euronews, οπαδό του ΑΚP, να δηλώνει με περηφάνια στο μικρόφωνο, ότι καλά έκανε ο kardas Tayip και έκλεισε το twitter και αν χρειαστεί ας κλείσει και το internet. Το συγκεκριμένο «μοντέλο» οπαδών, μετρά πλέον και επίσημα στο 45% των τούρκων ψηφοφόρων. Των ασπαζόμενων το Saltanat και μάλιστα εις βάρος του teknolojik.

Για να έχουμε και μια πληρέστερη εικόνα, όχι ότι το υπόλοιπο 55% είναι φανατικοί της τεχνολογίας και πολύ περισσότερο της δημοκρατίας. Γκρίζοι λύκοι είναι σε σημαντικό ποσοστό και έως και μετριόφρονες εθνικιστές, αγαπητικοί του στρατεύματος παραμένουν. Σαν το παλικάρι που έχει βουλευτή ο ΣΥΡΙΖΑ στη Θράκη, που δηλώνει στο facebook «θαυμαστής του τουρκικού στρατού». Εκείνο που όμως είναι σημαντικότερο και θα πρέπει και η κάθε ξεφωνημένη διεθνίστρια του Σόρρος και του σωρού να κατανοήσει, είναι ότι η Τουρκία στο συντριπτικό της μέρος παραμένει οπαδός του Saltanat..και ίσως για την ίδια και καλά κάνει.

Τώρα, εάν θα μπορέσουμε ως Ελλάδα να βρούμε κώδικα επικοινωνίας με το συγκεκριμένο κράτος σε ευρωπαϊκά πρότυπα, νομίζω ότι είναι ολοφάνερο πως δεν υπάρχει τέτοια πιθανότητα. Είτε εντός –που δεν το βλέπω- είτε εκτός Ε.Ε. . Πέρα από τα τραπεζώματα και τα γιαλαντζί ζεϊμπέκικα, πέρα από τα ντεμέκ καλόκαρδα «μπατζανάκ» στα τούρκικα παζάρια, οι τούρκοι παραμένουν δέσμιοι της κουλτούρας και της πολιτιστικής τους κληρονομιάς.

Η μόνη σημαντική αλλαγή που θα πρέπει να περιμένουμε να γίνει στην επόμενη δεκαετία και αυτό είναι και το όνειρο του kardas Tayip, είναι μετά το 2023, η σταδιακή αντικατάσταση της εικόνας του Ατατούρκ, από την αντίστοιχη του Ερντογάν. Από τις τουαλέτες μέχρι και τα δικαστήρια. Δε θα είναι εύκολο βέβαια, αλλά ο kardas Tayip απεδείχθει επτάψυχος..και ακόμη δεν έχει ξοδέψει ούτε τις μισές από τις διαθέσιμες ψυχές του.

Αν είναι προτιμότερος από κάποιο μεγαλομανή του CHP, είναι σαφέστατα προτιμότερος για τη χώρα μας. Και όσο θα πρέπει να επιβεβαιώνει μέσα από τη δυναμική αντιπαράθεση την επικυριαρχία του, θα παραμένει η κυρίαρχη επιλογή μας. Δαγκωτό Tayip..άντε και Πρόεδρος..

oxi day foundation

banner-300x250 sbNavi iOS

Newsletter Subscribe

Name:
Email:

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 8 επισκέπτες και κανένα μέλος