Μετεκλογική Τουρκία: Em Saltanat, Em Teknolojik

Και Σουλτανάτο (με την έννοια της παραδοσιακής δύναμης) και τεχνολογικά προηγμένη; Το παραπάνω ερώτημα απαντήθηκε μεγαλόφωνα νομίζω, στις τελευταίες εκλογές : Dip Saltanat..

Ο Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, προσπάθησε να μετατρέψει τα τελευταία δέκα χρόνια τη χώρα του –μεταξύ των άλλων- σε μια χώρα με ανεπτυγμένη την υψηλή τεχνολογία και την καινοτομία.

Οι τουρκικές βιομηχανίες, με την συνδρομή των κρατικών ερευνητικών ινστιτούτων αλλά και των πανεπιστημίων, παρουσίασαν μέσα σε μια δεκαετία μια σειρά προϊόντων τα οποία δεν παραγόντουσαν στο παρελθόν. Άρματα μάχης, stealth κορβέτες, μη επανδρωμένα αεροσκάφη, ελικοφόρα εκπαιδευτικά, σχεδόν κάθε είδους πυραύλους, αυτοκινούμενα πυροβόλα και πάει λέγοντας.

Βέβαια, η καρδιά (μηχανές και ηλεκτρονικά) των συστημάτων παραμένει είτε γερμανική, είτε ισραηλίτικη, είτε αμερικάνικη, είτε κορεάτικη, ακόμη και κινέζικη, αλλά αυτό δεν αποτρέπει τη φαντασία του kardas Tayip να ονειρεύεται στους εορτασμούς των 100 χρόνων από την ανακήρυξη της Τουρκικής Δημοκρατίας το 2023, τον ίδιο επικεφαλή του κράτους και στους αιθέρες να πετούν τα νέα made in Turkey μαχητικά stealth αεροσκάφη.

Ήδη οι σχετικές συμβάσεις με τους Σουηδούς που θα βοηθήσουν στο σχεδιασμό έχουν υπογραφεί, ενώ στα σκαριά βρίσκεται και η υπογραφή στρατηγικής συνεργασίας στον τομέα των πάσης φύσεως κινητήρων με την ιαπωνική Mitsubishi.

Βέβαια, η συγκεκριμένη εικόνα περιγράφει και το τι αντιλαμβάνονται οι τούρκοι ως teknolojik. Μάλιστα, μια από τις χειρότερες στιγμές τους, ήταν όταν πριν από δύο χρόνια, είχε αποκαλυφθεί στον τοπικό τύπο, ότι μέρη των νέων F16 που παραλάμβαναν, είχε κατασκευαστεί στην Ελλάδα από την ΕΑΒ.

Είχαν μεγάλο γέλιο οι αντιδράσεις των επισήμων. Σα να τους είχαν πει, ότι η μάνα τους ξενοκοιμάται. Βέβαια, προκειμένου να αποκατασταθεί η πληγωμένη τουρκική περηφάνια, λίγο μετά, είχαν εμφανιστεί «ανεξάρτητα» ρεπορτάζ, όπου ενημέρωναν το κοινό, ότι οι γυναίκες στην Ελλάδα έχουν στραφεί στην πορνεία προκειμένου να επιβιώσουν από την κρίση. Μεγάλη χαρά..bereket..

Όταν ο ρεφορμιστής ηγέτης της Κίνας, Τενγκ Ξιάο Πίνγκ είχε κατηγορηθεί από στελέχη του ΚΚΚ για το άνοιγμα της κινέζικης οικονομίας στον καπιταλισμό το 1980, ο ίδιος είχε απαντήσει ότι «το παράθυρο έπρεπε να ανοίξει για να αναπνεύσουμε. Αν μέσα μπήκανε μύγες και κουνούπια, απλά θα πρέπει να τα σκοτώσουμε».

Στο τεχνολογικό του όραμα ο kardas Tayip, δεν έλαβε υπόψιν προφανώς, τις μύγες και τα κουνούπια που μπορεί να ενοχλήσουν, στη φόρμα του internet, του twitter και του you tube. Το σίγουρο είναι όμως, ότι είχε σχέδιο να τα σκοτώσει και το ακόμη συγκλονιστικότερο, ότι αυτό είχε και απήχηση στον κόσμο.

Έβλεπα στο Euronews, οπαδό του ΑΚP, να δηλώνει με περηφάνια στο μικρόφωνο, ότι καλά έκανε ο kardas Tayip και έκλεισε το twitter και αν χρειαστεί ας κλείσει και το internet. Το συγκεκριμένο «μοντέλο» οπαδών, μετρά πλέον και επίσημα στο 45% των τούρκων ψηφοφόρων. Των ασπαζόμενων το Saltanat και μάλιστα εις βάρος του teknolojik.

Για να έχουμε και μια πληρέστερη εικόνα, όχι ότι το υπόλοιπο 55% είναι φανατικοί της τεχνολογίας και πολύ περισσότερο της δημοκρατίας. Γκρίζοι λύκοι είναι σε σημαντικό ποσοστό και έως και μετριόφρονες εθνικιστές, αγαπητικοί του στρατεύματος παραμένουν. Σαν το παλικάρι που έχει βουλευτή ο ΣΥΡΙΖΑ στη Θράκη, που δηλώνει στο facebook «θαυμαστής του τουρκικού στρατού». Εκείνο που όμως είναι σημαντικότερο και θα πρέπει και η κάθε ξεφωνημένη διεθνίστρια του Σόρρος και του σωρού να κατανοήσει, είναι ότι η Τουρκία στο συντριπτικό της μέρος παραμένει οπαδός του Saltanat..και ίσως για την ίδια και καλά κάνει.

Τώρα, εάν θα μπορέσουμε ως Ελλάδα να βρούμε κώδικα επικοινωνίας με το συγκεκριμένο κράτος σε ευρωπαϊκά πρότυπα, νομίζω ότι είναι ολοφάνερο πως δεν υπάρχει τέτοια πιθανότητα. Είτε εντός –που δεν το βλέπω- είτε εκτός Ε.Ε. . Πέρα από τα τραπεζώματα και τα γιαλαντζί ζεϊμπέκικα, πέρα από τα ντεμέκ καλόκαρδα «μπατζανάκ» στα τούρκικα παζάρια, οι τούρκοι παραμένουν δέσμιοι της κουλτούρας και της πολιτιστικής τους κληρονομιάς.

Η μόνη σημαντική αλλαγή που θα πρέπει να περιμένουμε να γίνει στην επόμενη δεκαετία και αυτό είναι και το όνειρο του kardas Tayip, είναι μετά το 2023, η σταδιακή αντικατάσταση της εικόνας του Ατατούρκ, από την αντίστοιχη του Ερντογάν. Από τις τουαλέτες μέχρι και τα δικαστήρια. Δε θα είναι εύκολο βέβαια, αλλά ο kardas Tayip απεδείχθει επτάψυχος..και ακόμη δεν έχει ξοδέψει ούτε τις μισές από τις διαθέσιμες ψυχές του.

Αν είναι προτιμότερος από κάποιο μεγαλομανή του CHP, είναι σαφέστατα προτιμότερος για τη χώρα μας. Και όσο θα πρέπει να επιβεβαιώνει μέσα από τη δυναμική αντιπαράθεση την επικυριαρχία του, θα παραμένει η κυρίαρχη επιλογή μας. Δαγκωτό Tayip..άντε και Πρόεδρος..

oxi day foundation

banner-300x250 sbNavi iOS

Newsletter Subscribe

Name:
Email:

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 10 επισκέπτες και κανένα μέλος