Άρθρα

CAMEX Προτάσεις για έργα και επενδύσεις στο Ιρανικό Χρηματιστήριο

Η ελληνική εταιρεία συμβούλων βρίσκεται ήδη στο Ιράν. Οι πυλώνες ανάπτυξης στην ιρανική αγορά αξιών αλλά και η στήριξη Ελλήνων που θέλουν συνεργασίες

Μία από τις επόμενες αγορές στόχους για την εταιρεία συμβούλων σε χρηματο-οικονομικές, επενδυτικές και επιχειρηματικές υπηρεσίες, την Capital Markets Experts(CAMEX) είναι το Ιράν.

Μάλιστα η ελληνική CAMEX, που από το 2014 έχει προσεγγίσει συστηματικά την ιρανική αγορά προβλέποντας την άρση του δυτικού εμπάργκο, έχει καταστρώσει ένα σχέδιο με τρεις πυλώνες, όπως είπε στη Voria.gr ο κ. Βασίλειος Μάργαρης, εντεταλμένος σύμβουλος και μέλος δσ της εταιρείας.

Πιο συγκεκριμένα, η CAMEΧ ήταν η μόνη εταιρεία του κλάδου της, από όλο τον κόσμο, που πέρυσι κατέθεσε πρόταση για ένα μεγάλο έργο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς του Ιράν, ενώ φέτος υπέβαλε και νέα προσφορά για ένα πακέτο έργων(συνολικά και τα δύο είναι ύψους 1,5 εκατ. ευρώ) και αναμένει την έκβαση της αξιολόγησης. Τα έργα αυτά ουσιαστικά αφορούν τη δημιουργία νέων δομών και τον εκσυγχρονισμό της ιρανικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, η οποία πέραν της εποπτείας των τεσσάρων χρηματιστηρίων - αγορών, έχει και την εποπτεία για την εφαρμογή της σαρίας στο σύνολο της οικονομίας.

Προσέγγιση της αγοράς από την CAMEX σήμαινε και συνεπαγόταν συμμετοχή σε ειδικά σεμινάρια αλλά και στην ειδική έκθεση FINEX, προκειμένου να διερευνηθεί ένα επιχειρηματικό περιβάλλον που κυριαρχείται από κρατικά ελεγχόμενες οντότητες και στηρίζεται σε ένα αυστηρό σύστημα κανόνων.

Ο δεύτερος πυλώνας του σχεδίου της CAMEX για το Ιράν αφορά στη δημιουργία ενός επενδυτικού πακέτου για ιδιώτες επενδυτές, το οποίο θα τους δίνει τη δυνατότητα να τοποθετηθούν στις προοπτικές της ιρανικής οικονομίας χωρίς να χρειαστεί να ανοίξουν κωδικούς και να μεταφέρουν χρήματα στην εν λόγω χώρα. Αυτό το επενδυτικό προϊόν θα δημιουργηθεί σε συνεργασία με μεγάλες επενδυτικές τράπεζες και funds.

O τρίτος πυλώνας δραστηριοτήτων αφορά στην διενέργεια ερευνών αγοράς, για συγκεκριμένα προϊόντα αλλά και για την εξεύρεση συνεργατών με στόχο τη σύσταση εταιρειών joint venture. Oι ελληνικές εταιρείες που έχουν εκδηλώσει τέτοιο ενδιαφέρον ανήκουν στους κλάδους της πληροφορικής, των τροφίμων και των καταναλωτικών ειδών και είναι επιχειρήσεις του κέντρου και όχι της περιφέρειας.

Να σημειωθεί ότι στο Ιράν υπάρχουν τέσσερα χρηματιστήρια: Ένα με επιχειρήσεις μεγάλης κεφαλαιοποίησης και ένα ακόμη για μικρομεσαίες και start ups. Επίσης υπάρχει χρηματιστήριο εμπορευμάτων όπως και μία ακόμη αγορά για την ηλεκτρική ενέργεια.
Η συμμετοχή ξένων επενδυτών στις αγορές μετοχών υπολογίζεται ότι είναι εξαιρετικά μικρή, ίσως στο 1%.

 

ena

 

NeaMarketMovie EL

 

AeRO-EN-v2

oxi day foundation

banner-300x250 sbNavi iOS

Newsletter Subscribe

Name:
Email:

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 10 επισκέπτες και κανένα μέλος